Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

ЛИНИИТЕ В ЧОВЕКА

ЧОВЕКЪТ
Алтернативен линк


ЛИНИИТЕ В ЧОВЕКА






Като изучават физиогномия, мнозина казват, че еди кой си човек е учен, умен, защото има високо, широко чело. - Има и крадци с широки, големи чела. - Ушите им поне не са големи. - И ушите им са големи. - Носовете не са им правилни. - Има крадци с правилни носове. - Ами какви бради имат? - Не, добротата, разумността не се заключава само в големината на челото, на носа, на ушите, но в особените линии, които те имат. Само гениалният човек може да чете по тези линии. Тези линии са едва уловими. Те постоянно се движат. Дали човек е весел, или сериозен, тези линии постоянно се менят. Само опитното око може да ги схваща. Човек; на лицето, на когото съществуват тези линии, е всякога красив - и като весел, и като сериозен, замислен. Той никога не губи своята красота. Тези линии не са нито на носа, нито на ушите, нито на челото или на брадата на човека. Те се крият в неговия двойник. Външно носът на човека може да не е много красив, но вътрешно погледнат, в двойника му има една особено красива линия, която прави носа му красив. Има хора, които като се засмеят, стават грозни, а като са сериозни, стават красиви. Грозотата и красотата на човека зависят от неговия вътрешен духовен живот. Някой хора съзнават това в себе си и се стараят по външен начин да се прикрият. За да не издадат своята вътрешна дисхармония, те или се засмиват, или стават сериозни. Колкото и да се крият, не могат да излъжат нито себе си, нито другите. 22-65.



Правите линии в природата са линии на ума, а кръглите, извитите линии в природата са всякога линии на чувствата. Чувствата образуват и спиралните линии. 75.4-277.



Правите линии показват, че в даден човек преобладава електричеството; кривите линии показват, че в даден човек преобладава магнетизма. 71-109.



Единствената права линия на лицето е носът. Устата е представител на огънатата линия, а очите - на овалната линия. А на кривата линия, кой е представител? - Ухото. 71-317.



Онзи, у когото липсват правите линии, или са малко, е човек без воля. На него не може да се разчита. 91-313.



Чувствата скъсяват линиите, а мисълта ги удължава. 90-2.



Добре е да изучавате живите линии, да познавате, кой човек е добър и кой лош. Като видиш един нов човек, разгледай линиите на ухото, на носа му, да знаещ с какъв човек имаш работа. Ако някой ти е причинил неприятности, вгледай се в ухото и носа му, да видиш де се крие злото в него. 104-228.



Всички линии, с които означаваме носа, очите, устата на човека, представят силови линии. Тези силови линии определят интензивността на самите сили, които работят в човека.73-151.





НАГОРЕ